İŞ'TE İZ RÖPORTAJLARIİş'te İz Röportajı - Yıldız Holding
Bahattin AYDIN
Yıldız Holding Genel Müdür Yardımcısı
İş'te İz Röportajı - Yıldız Holding

Kendinizden kısaca bahsedebilir misiniz?

1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun oldum. UPS, Ülker, Avea ve Türk Telekom şirketlerinde, İnsan Kaynakları alanında birçok farklı rolde görev aldım. Yaklaşık 17 yıllık bir Yıldız Holding geçmişim var, şu anda Yıldız Holding’de Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışıyorum. Evli ve üç çocuk babasıyım. Okumayı, yazmayı, fikirlerimi paylaşmayı, eğitimler vermeyi çok severim.

Yıldız Holding hakkında sizlerden bilgi almak isteriz.

Yıldız Holding; dünya çapında 65.000'den fazla çalışanı olan, 300’den fazla markayla Ülker, Godiva ve McVitie’s gibi klasikleşmiş markalara ev sahipliği yapan küresel bir şirkettir. Çeşitliliğe değer veriyoruz, dünyanın dört bir yanından, 73 farklı pasaporttan çalışanımız bulunmaktadır. İnsan odaklı hizmet anlayışını temel aldığımız için, toplumla olan ilişkimizi sadece üretimle sınırlamayıp, çevre, spor, eğitim, sağlık ve sanat konularında projelerin hayata geçirilmesinde öncülük ediyoruz. Dijital dönüşüme ve yaptığımız işte lider olmaya odaklanmış durumdayız. İşimizi sürekli büyütmek ve geliştirmek için son trendleri takip ediyoruz.

Firmanız, bünyesine dahil olmak isteyen gençlerden hangi kriterleri taşımasını beklemektedir?

Firmamıza dahil olmak isteyen gençlerde aradığımız bazı temel özellikler var aslında. Bunun dışında aranan özellikler de çalışmak istediği departmanın ihtiyaçları ve iş yapış dinamiklerine göre değişkenlik gösteriyor. Bahsettiğimiz temel özellikler; güçlü iletişim becerileri, kendini geliştirme isteği, yaptığı işte en iyisi olma isteği, takım çalışmasına yatkınlık, dijital yetkinliklere sahip olması ve yaptığı işin geleceğini dijitalleşen dünyaya göre düşünebilmesi ve geliştirebilmesi. Bunların dışında aranan, departman özelinde daha spesifik noktalar da var tabi ki. Fabrikada üretim tarafında çalışacak Gıda Mühendisi bir arkadaş ile satış alanında sahada çalışacak olan biri arasında bazı farklı özellikler ve yatkınlıklar olması çok normal. Bu sebeple bu saydığımız temel özelliklerinizi geliştirdikten sonra, hayalinizdeki departman ve iş alanı ile ilgili sahip olmanız gereken özellikleri araştırıp bu alanlarda kendinizi iyice parlatmanızı ve oyuna rakiplerinizden önde başlamanızı tavsiye ederim. Çalışmak istediğiniz alanda şu anda neler olup bitiyor, trendler ne yönde ilerliyor, bunları anlamaya çalışırsanız hevesli ve gelişim odaklı olduğunuzu zaten karşı tarafa hissettirmiş olacaksınız ve bu da sizin için büyük bir artı olacak.

Yıldız Holding hangi bölüm mezunu bireyleri ailesine katmaktadır?

Bünyemizde farklı ve çok sayıda departman bulunduğu için bu şekilde bir sınırlama yapmıyoruz adaylara. Dünyadaki trendlerin farkındayız, artık insanların bilgi birikimi ve yetkinliklerinin okudukları bölümün çok ötesine uzanabildiği, bilginin altın çağı denilen bir çağda yaşıyoruz. Bu sebeple başvururken öncelik; çalışılmak istenen departmanlar hakkında bilgi sahibi olmuş olmak, bu alanları araştırmak, ek kaynaklardan eğitimler almak ve bilinçli bir şekilde mülakatlara girmek diyebiliriz.

Öğrencilik süreci boyunca Yıldız Holding'de staj imkânı var mıdır?

3. sınıf öğrencileri için staj, 4. Sınıf öğrencileri için işe alım yaptığımız JOB@YıldızHolding isimli bir genç yetenek programımız var. Bu programla hedefimiz şirketimizde genç istihdamı yapmak, yeni mezunlara deneyim kazanarak kariyerlerine başlayabilecekleri bir fırsat vermek. Çoğu zaman yeni mezunlar, deneyim bariyerine takılmaktan yakınıyorlar. Giriş seviye pozisyonlarda bile aranan 1-2 yıl deneyim, iş hayatına girmeyi zorlaştırıyor. Bu sebeple biz gençlere hem staj imkanı hem de yeni mezunlar için işe alım imkanı sağlıyoruz ve bu programla şirkete aldığımız gençlerle çok mutluyuz.

Profesyonel iş hayatına geçmeden önce yapılan stajlar işe alımda bir kriter midir? Staj iş veren gözünde iş deneyimi midir?

Stajlar bir öğrencinin iş hayatıyla kurduğu ilk gerçek temas olarak görülmeli aslında. Bu sebeple de hafife alınmamalı. Staj yapan gençlerin mezuniyet sonrası iş bulma oranları, yapmayanlara kıyasla ciddi seviyede fazla. Bu da demek oluyor ki, işveren gözünde bu gerçekten değerli bir şey, ayrıca size bir şirket network’u sağlıyor. Daha sonra staj yaptığınız kurum sizden memnunsa orada işe başlayabilirsiniz veya oradaki profesyonellerin yönlendirmesi ile farklı fırsatlar keşfetmeniz de kolaylaşabilir. Sizin sorumluluk alıp alamayacağınızı ve bu alanda bir çabanızın olup olmadığını stajlar gösteriyor aslında. Bu sebeple, staj yapmanızı tavsiye ederiz.

İstihdamda öncelik deneyim sahibi orta yaş grubu mu yoksa yeni mezun mudur?

Burada bir öncelikten ziyade pozisyon bazında işin içeriği ve görev tanımı önemli aslında. Bu kapsamda gençlere, kıdem belirten; yönetici, uzman, uzman yardımcısı, müdür, direktör gibi unvanların ne anlama geldiğini araştırmalarını tavsiye ederim. Kariyer sayfalarımızda insanların kendi kıdemlerinden çok farklı pozisyonlara başvurduğunu ve sonrasında mülakat için aranmadıkları da umutsuzluğa kapıldıklarını görüyoruz. Bir pozisyon, yeni mezun alıp yetiştirmeye elverişli iken farklı bir pozisyon deneyim sahibi birini gerektirebilir. Mümkün olan tüm başlangıç seviye pozisyonlarda genç istihdamı yapıyoruz ve bunu destekliyoruz, ama tabi ki fazlasıyla deneyim gerektiren pozisyonlarımız da var. 

Yeni mezunlara ve gençlere kariyer anlamında tavsiyelerinizi öğrenebilir miyiz?

Kariyer yapmak istediğiniz alanı gerçekten araştırın, etkinliklere katılın, sorular sorun, bağlantı kurun. Mümkünse öğrenci kulüplerinde aktif rol alın ve bir proje üzerinde ekip olarak çalışmayı öğrenciyken deneyimleyin, bunlar çok önemli. Çalışmak istediğinizi düşündüğünüz alanda çalışan kişilerle konuşun, bir iş günü onlar için nasıl geçiyor, bu sizin gerçekten yapmak istediğiniz iş mi, bunları sorgulayın. Kendi güçlü yönlerinizi ve gelişim gerektiren yönlerinizi herkesten önce siz keşfedin, bunlar üzerinde çalışın.